Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju kul att det händer lite i stan, men det är väl inte så bra för fisket kanske”, säger Dennis Callejas Gridlund. Starta klippet och se mer av sälen i Motala ström. Foto: Privat/SVT

Här fångar sälen lunch – mitt i centrala Norrköping: ”Blev lite chockad”

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har det blivit allt vanligare att få skymt av säl i Motala ström i Norrköping. Förra veckan var Dennis Callejas Gidlund på väg ut för att äta lunch när han såg en säl göra det samma i vattnet. 

– Jag blev lite chockad när jag såg sälen men jag har ju hört att det funnits och jag har sett en för två år sedan, säger han, som även fångade händelseförloppet på film.

Linda Berggren är djurchef på Kolmårdens djurpark. Enligt henne har sälstammen ökat, då sprider gråsälen ut sig och vi ser mer sälar än vi är vana vid, på nya platser.

Därför trivs sälen i Motala ström

Hon berättar också att det finns flera olika möjligheter till varför sälen börjat ta sig in i strömmen.  

– Vi vet inte exakt varför sälarna har börjat ta sig in i strömmen, men mest troligt är att det finns gott om mat och att de hittat hit nu. Finns det mat hänger de gärna kvar, det finns ingen anledning för dem att simma någon annanstans, säger Linda Breggren. 

Se sälens fångst i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.