Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Linnéa Selegård, chef Innovation hos Saab Dynamics, och kollegerna Axel Bååthe och P-O Marklund på Saab Aeronautics berättar mer om försvarskoncernens utmaningar. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Satsning på innovation ska hjälpa Saab in i framtiden

Publicerad

Den militära kapprustningen i världen är nu tillbaka på historiska nivåer och samtidigt går utvecklingen av nya vapensystem i en rasande takt.

Hos försvarskoncernen Saab har det höga trycket i produktionen gjort att man skapat speciella enheter i koncernstrukturen för att ta tillvara på innovation och kreativt nytänkande.

– Det handlar om att i ett läge där vi har ett stort leveransfokus också parallellt ska kunna fokusera framåt. Innovationstänket är superviktigt, säger Linnéa Selegård, chef Innovation hos Saab Dynamics.

Ska utmana det konventionella

Ett annat exempel är avdelningen Regnskogen som ligger under affärsområdet för flyg – Aeronautics. Deras uppgift är att hitta nya koncept och lösningar och utmana det konventionella.

– Det betyder helt enkelt att tänka nytt runt arbetssätt och utvärdera olika spännande tekniker som vi stöter på, säger chefen Axel Bååthe.

Kompetensbehovet en utmaning

I just Linköping växer Saab så det knakar. Men hur mycket större kan man bli och vilka är då de stora utmaningarna för framtiden?

– Vi har möjlighet att växa. Kompetensbehovet är en av våra absolut största utmaningar nu, säger Per-Olof Marklund, chef för Teknik och innovation hos Saab Aeronautics.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.