Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knut Sundell, sakkunnig vid SBU, berättar mer i klippet. Foto: Karin Airaksinen/SVT

Myndighet slår fast: Digitala gosedjur bra för demenssjuka

Publicerad

Sedan ett par år tillbaka har elektroniska djur flyttat in på ett flertal boenden inom äldreomsorgen på Gotland. Nu ger myndigheten SBU tummen upp för metoden.

Region Gotland fick statliga pengar för att kunna prova olika tekniska hjälpmedel för att, som man säger, ”höja livskvaliteten och underlätta vardagen” för människor med demenssjukdom.

Nu har SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, tittat på forskningen kring digitala terapidjur. Vad man har kommit fram till är att de ger positiva effekter på hälsa och välbefinnande hos äldre personer med demenssjukdom på särskilt boende.

– Robotdjuren ser ut att minska problem och ökar social samvaro men det verkar inte vara för alla, det finns dom som inte tycker att det är bra, säger Knut Sundell, sakkunnig vid SBU.

Katter och hundar på Gotland

På Gotland har de äldre bland annat fått testa att ha robotar utformade som katter och hundar hos sig. Tidigare besökte SVT Nyheter Öst Gun Bergqvist, som var en av de som testade en robothund.

2019 meddelade ansvariga på Gotland att testen med robotdjur och nattkameror har gett ett positivt resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet