Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ordväxlingen mellan Tobias Andersson (SD) och Maria Moraes (MP). Foto: SVT

Andersson (SD) om kroppsvisitationer: ”Klart att polisen måste vidta profilering”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Nyberg Botshindas berättar att hennes 17-åriga son och hans kompisar kontrolleras av polis nästan varje vecka utan grund. Hennes uppfattning är att polisen i Linköping gör det för att de inte ser svenska ut, och situationen har anmälts till JO.

Tobias Andersson (SD) tycker att det är självklart att polisen ska använda sig av profilering och vill snarare se visitationszoner i vissa områden.

Kan du förstå att det väcker ilska som förälder?

– Jag hade undrat vad jag som förälder gjort för fel för att mitt barn skulle bli visiterad regelbundet, säger Tobias Andersson, Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson.

Val 2022

Maria Moraes (MP), gruppledare i Linköping, menar att det här är allvarligt och att vi måste uppmärksamma den strukturella rasism som finns i Sverige.

– Ursäkta, vad är felet i det här fallet? Är det att Åsa har skaffat barn med en man som kommer från Afrika? säger hon i Sverige möts.

”Blir upprörd och arg”

Mamman Åsa Nyberg Botshindas menar att många poliser nästan verkar ha ett nöje av att stoppa ungdomarna, utan att uppge orsaken att de genomför en kontroll.

– Jag blir upprörd och arg när jag hör att de 'säkert har skäl'. Det händer så ofta och på sådan rutin att jag vet att det inte är så, säger hon.

I april anmäldes situationen i Linköping till Justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant, som nu ska granska polisens användning av kroppsvisitation och husrannsakan i fordon.

Polisen var tillfrågad, men valde att inte delta i onsdagens debatt.

Se hela debatten i Sverige möts på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet