Se mötet mellan krögarna Jonas Frost, som förespråkar vegansk kost, och Josip Mustapic som gillar kött. Foto: SVT//TT/Linus Sundahl-Djerf

Starka reaktioner på köttbråket i Skänninge – krögarnas åsikter går isär

Uppdaterad
Publicerad

Kött är känsligt, det visar den senaste tidens debatt om Skänninge stadshotell.

Där gick krögaren Josip Mustapic nyligen ut på sociala medier och berättade att hotellet gör en storsatsning på kötträtter, efter att ha kommit fram till att vi är inbitna köttätare på östgötaslätten.

Reaktionerna blev starka, kommentarsfälten på nätet fylldes, och Josip Mustapic säger att han fått ta emot hot och hat.

En av dem som reagerade på hans inlägg var Jonas Frost, krögare på den veganska restaurangen i Sya en halvmil från Skänninge.

Mjölby

Han kan förstå en del av reaktionerna eftersom han själv tycker att Josip varit lite väl provocerande i sina kommentarer.

– Vi tyckte det var väldigt tråkigt. Vi bjöd in Stadshotellet i Skänninge för att visa vad man kan göra med grönsaker. Men Josip valde att se det som en slags krigsförklaring, säger krögare Jonas Frost.

”Vår kost har påverkat våra gener”

Josip poängterar att han inte vill skrämma bort någon, att veganer och vegetarianer är varmt välkomna till stadshotellet och att man där alltid hittar alternativ som passar även dessa gäster, men han tycker det är trist att det inte går att diskutera köttfrågan utan att det spårar ur.

– Man är ju det som man äter. Vår kost har påverkat våra gener och gjort att vi är de människor som vi är idag, annars skulle vi ha suttit i något palmträd i Afrika och ätit bananer – men det gör vi inte, säger krögare Josip Mustapic.

Sverige möts

I vår serie ”Sverige möts” så låter vi personer mötas öga mot öga för att diskutera, så vi sammanförde de två krögarna som tycker så olika om kött. Se deras diskussion i klippet ovan.

Vill diskutera mer om det här?  Gå in på vår sida: Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet