Sex nya coronafall i Östergötland: Regionen håller presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Öst sände direkt från katastrofmedicinskt centrum i Linköping med anledning av att sex nya fall av corona konstaterats i Östergötland.

Provsvaren kom sent på tisdagen och visar att nu ytterligare sex personer bär på smittan i länet. En av dem har provtagits i Norrköping och fem i Linköping. Smittspårning bland de berörda personerna pågår, meddelar regionen.

– Samtliga har blivit smittade under resa till Österrike. Vi ser inga tecken på smittspridning inom länet i dagsläget, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vid pressträffen gav Region Östergötland, Länsstyrelsen Östergötland och länets kommuner representerade av Linköpings kommundirektör, en lägesuppdatering och beskrev de insatser som pågår och hur samverkan ser ut.

”Särskild händelse”

Vid presskonferansen deltog smittskyddsläkare Britt Åkerlind och chef för katastrofmedicinskt centrum Rickard Lundin. Från Länsstyrelsen deltog försvarsdirektör Jenny Knuthammar och från Linköping kommundirektör Paul Håkansson.

– Igår fattades beslut om att klassa det här som en särskild händelse i region Östergötland. Det har inte att göra med de nya fallen. Anledningen är den utvecklingen vi ser i Sverige i stort, säger Rikard Lundin, stabschef vid katastrofmedicinskt centrum under presskonferensen.

Enligt Jenny Knuthammar, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen har Länsstyrelsen Östergötland, varit i stabsläge senaste två veckorna.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att man inte ser något som tyder på allmän smittspridning i länet.

– Men det är en stor belastning på alla. Nu måste vi samverka och samla våra resurser för att göra det bästa av situationen, säger hon under presskonferensen.

Angående de sex nya fallen har alla gemensamt att de varit och rest i Österrike.

– Ingen är så sjuk att de behöver sjukvård, utan de är i hemmet. Smittspårning har påbörjats, säger Britt Åkerlind.

”Drastisk åtgärd”

Britt Åkerlind anser att gårdagens beslut att stänga en skola i Finnspång med anledning av coronaviruset var en drastisk åtgärd.

– Att skolan stängde var en drastisk åtgärd som inte var vår rekommendation. Det är väldigt viktigt att låta samhällsfunktionerna pågå så långt det är möjligt. Det här är något vi följer dagligdags och vi måste ta ställningstaganden, säger hon under presskonferensen.

Totalt finns det nu alltså sju bekräftade coronafall i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet