Mannen misstänks för att ha utsatt minst 47 flickor för sexbrott. Foto: SVT

47 unga flickor utsatta för sexbrott på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes en omfattande rättegång mot en 48-årig man på Gotland som misstänks för att ha utsatt minst 47 unga flickor för sexbrott på nätet.

Övergreppen ska ha skett från år 2011 och framåt. De flesta av offren är mellan 12 och 14 år, men den yngsta var bara 11 år när brotten begicks. Misstankarna mot mannen rör bland annat försök till sexköp av barn, sexuellt ofredande, sexuella övergrepp, och barnpornografibrott.

– Han riktar sig mot barn. Han bryr sig inte om att de är unga – tvärtom, han fortsätter när de berättar sin ålder. Det är klart att det är väldigt allvarligt, säger åklagaren Susanne Wihlborg.

47 flickor över hela landet

Sexbrotten upptäcktes 2016 i samband med att mannen misstänktes och senare också dömdes för misshandel av sitt barn och sambo.

I rättegången nu handlar det om 47 flickor utspridda över hela landet. 16 av dem är från Gotland och enligt åklagaren så har mannen vid två tillfällen också träffat två av dem i verkligheten. I ena fallet slutade det med en anmälan om våldtäkt.

– Jag vet ju att målsägandena som blivit utsatta på nätet mår fruktansvärt dåligt. Men naturligtvis om du träffar honom ”Live” och blir våldtagen av honom i riktiga livet så är det ännu mer straffvärt, det är så man ser det, säger Susanne Wihlborg.

Åklagaren Susanne Wihlborg på väg in till rättegångssalen. Foto: SVT

Lever i en fantasivärld

Rättegången planeras att hålla på i runt 40 dagar. Men det kommer troligtvis att bli ytterligare en rättegång eftersom fler åtal mot samme man är att vänta. Det handlar om brott som han ska ha begått under en tid då han inte satt häktad. Susanne Wihlborg reflekterar över mannens förmåga att sannolikt begå nya brott medan han väntade på åtal.

– De som begår de här brotten har väldigt svårt att ta in vad de gör. Det är min uppfattning att de inte förstår. Som denna misstänkte som säger att ”det sker bakom skärmen” och där kan tydligen vad som helst hända utan att man på något vis inser att den som gör det bakom skärmen, det är en själv. Man har sina fejkade alias och lever i någon slags fantasivärld, säger hon.

Imorgon kommer den misstänkte mannen förhöras i rättsalen och vi träffar då försvarsadvokaten Tomas Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.