Susanne Wihlborg, åklagare, menar att den misstänkte inte har brytt sig om att målsägande är unga. Foto: Patrik Widegren/SVT

Släpptes ur häktet – fortsatte begå sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Trots att mannen dömts för att ha misshandlat sin familj, och trots misstankar om omfattande sexbrottslighet mot unga flickor, så släpptes han ur häktet i väntan på åtal. Då fortsatte han att kontakta flickor på nätet.

– Jag hade ju föredragit att han varit häktad hela tiden. Det hade gett mig och polisen helt andra resurser. Det blir en annan prioriteringsordning. Vi har ju behövt hjälp från polisdistrikt runt om i Sverige och det hade ju gett en helt annan prioriteringsordning för de också, säger Susanne Wihlborg och syftar på att när någon sitter frihetsberövad så ska de ärendena prioriteras högt.

Dotter tipsade om pappans dator

Det var i maj 2016 som mannen häktades för att ha misshandlat sin sambo och dotter, men också för en rad sexbrott mot flickor via nätet. Det var tidigare under våren när mannens dotter förhördes i samband med misshandelsmisstankarna som hon tipsade polisen om vad som fanns i pappans dator, och hela sexbrottshärvan började nystas upp.

Dömdes för misshandel

Samtidigt som man utredde sexbrotten så dömdes han i september 2016 för misshandeln till 15 månaders fängelse. Några månader senare, i november, beslutade domstolen dock att mannen inte längre skulle sitta häktad för sexbrotten.

Fortsatte kontakta unga flickor

Ett uppehåll i brottsligheten skedde under den tid då han avtjänade fängelsestraffet för misshandeln, men då han villkorligt kom ut i maj 2017, fortsatte han återigen kontakta unga flickor på nätet. Då pågick fortfarande utredningen om sexbrotten, men mannen var alltså på fri fot.

Mannen blev dock snabbt misstänkt på nytt för olika sexbrott vilket ledde till att han återigen häktades i januari i år.

”Jag är besviken”

Åklagare Susanne Wihlborg är i viss mån besviken över att tingsrätten beslutade att inte hålla mannen häktad under tiden som sexbrottsutredningen pågick.

– Resursmässigt hade det gått snabbare, vi hade fått ett snabbare avslut om vi hade haft honom frihetsberövad. Så på det sättet är jag besviken över att han frigavs, säger hon.

Imorgon kommer den misstänkte mannen förhöras i rättsalen och vi träffar då försvarsadvokaten Tomas Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.