Det politiska bråket om den nya simhallen i Linköping har pågått under flera år. Jakob Björneke (S) och Muharrem Demirok (C) har helt olika syn på projektet och dess framtid. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Simhallen ritas om – blev för dyr

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli en ny simhall i Linköping – men det blir inte det vinnande arkitektförslaget Vågen. Det visade sig bli för dyrt.

Det kommunala Lejonfastigheter och byggbolaget NCC kommer nu istället att rita ett förslag som håller sig inom de av kommunfullmäktige givna kostnadsramarna på 760 miljoner kronor.

– Det kommer att ritas om. Det viktiga nu är att säkra processens framtid och att simhallen får de funktioner vi vill ha, säger kommunalrådet Jakob Björneke (S).

Kalkyler stämde inte

Hur mycket dyrare simhallen Vågen skulle ha blivit är ingen siffra politikerna gått ut med. Men varken Lejonfastigheter eller NCC som bedömde om arkitektförslaget skulle kunna byggas för den givna budgeten såg något problem initialt.

Någon har tydligen räknat rejält fel?

– Du ringar in något där, säger kommunalrådet diplomatiskt.

Oppositionen rasar

Den politiska oppositionen tycker att projektet har havererat och ser en risk i att den nya simhallen blir ett dyrt hafsverk som man kommer ångra i framtiden.

– Det är ett kapitalt misslyckande från majoritetens sida. Inte nog med att simhallen höll på att spräcka alla kostnadsramar, nu riskerar vi även att få en plåtlåda med allvarliga förseningar, säger oppositionsrådet Muharrem Demirok (C) i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Simhallsbygget i Linköping

Mer i ämnet