Sjön Yxern

Sjön Yxern får 600 000 kronor i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den omskrivna och omdebatterade sjön Yxern ska nu få akut hjälp. Tidigare i veckan beviljade Länsstyrelsen i Kalmar ett ekonomiskt bidrag på 600 000 kronor. Pengarna ska gå till akuta naturvårdsåtgärder.

Sjön Yxern har sedan många år tillbaka berövats stora delar av sitt vatten- och djurliv på grund av omfattande regleringar av vattennivån. År 2016 var det en rejäl kris och en vattendom som skulle löpa över tre år sattes in om en snabb lösning.

Men nu börjar tiden rinna ut och en mer långsiktig lösning krävs. Därför tillkännagav Länstyrelsen i Kalmar tidigare i veckan att de kommer att bidraga med 600 000 kronor till sjön.

– Pengarna kommer att gå till en miljökonsekvensbeskrivning för att kunna ta reda på vad som krävs för en långsiktig och hållbar lösning för sjön. Om det krävs en ny vattendom eller om vi behöver bygga en sjötröskel, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Ansvaret för Yxern delas av de två kommunerna Vimmerby och Västervik i Småland, men vattennivån regleras av Tekniska Verken i Linköping. Alla dessa samt Yxerns fiskvårdsförening sitter i styrgruppen.

– Det här pengarna är jätteviktiga för oss. Att vi får externa pengar gör också att det snabbar på det hela lite. För kommunernas egna resurser, som ju också ska räcka till väldigt mycket, är knappa. Så det här bidraget är väldigt värdefullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.