Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala vill bygga ett nytt stationshus vid småbåtshamnen i Mörtviken i Motala. Foto: Google Earth/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Sjöräddningssällskapet samlar till nytt stationshus i Motala

Uppdaterad
Publicerad
Strandskyddsdispens och bygglov är beviljade. Nu ska Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala börja samla in pengar för att kunna bygga ett nytt stationshus vid småbåtshamnen i Mörtviken i Motala.

Anledningen till  nybygget är att man vill samla all verksamhet på ett ställe. I dag utgår Sjöräddningssällskapet från tre olika platser i Motala, beroende på om det handlar om båtar, svävare eller vattenskoter. I Vadstena använder man en brygga och en källarlokal.

Första delmålet är att få ihop 1,6 miljoner kronor till att gjuta en husgrund och få upp tak och väggar.

– Vi kommer att söka bidrag från stiftelser och fonder. Sedan hoppas vi att olika företag här vill hjälpa till och skänka byggnadsmaterial eller arbetskraft, säger Johan Weber, en av Vadstena-Motalas frivilliga sjöräddare.

”Inga bidrag från staten”

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation. Avdelningen Vadstena-Motala har cirka 25 frivilliga sjöräddare som sköter dygnet runt-beredskapen under årets alla dagar.

– Vi har inga bidrag från staten utan är helt beroende av donationer, testamenten och företag som skänker oss pengar.

Med ett nytt stationshus kommer man bland annat kunna torka sina dräkter, utföra service på utrustning och fordon, ha en mötesplats för besättningen för och efter larm. Bryggan i Vadstena vill man ha kvar.

Så här är det tänkt att Sjöräddningssällskapet Motala-Vadstenas nya stationshus ska se ut inuti. Foto: Sjöräddningssällskapet Motala-Vadstena
Så här är det tänkt att Sjöräddningssällskapet Motala-Vadstenas nya stationshus ska se ut. Foto: Sjöräddningssällskapet Motala-Vadstena
Johan Weber, Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet