Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007 ( AW 139 SE-JRN ) under ett uppdrag över sjön Glan utanför Norrköping. Foto: Johan Nilsson/TT

Problemen med räddningshelikoptrarna oroar skärgårdsbor

Uppdaterad
Publicerad

Östersjön stod under hela tisdagsnatten utan svensk räddningshelikopter. Det blev konsekvensen av den avtalsstrid som pågår mellan Sjöfartsverket och helikopterpersonalen. Nu höjs oroliga röster från skärgårdsbor.

– I stan pratar man om hur viktigt det är att man kommer under vård inom sex till tio minuter. Det kan man ju glömma där ute, säger Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare.

Sjöfartsverkets helikopterenhet är kraftigt underbemannad. Detta har tidigare lösts genom att Sjöfartsverket låtit piloterna arbeta extra mot övertidsersättning.

– Vi gör allt vad vi kan för att lösa situationen. Men det är en matematiskt oerhört komplicerad situation. Att få fem baser att snurra 24 timmar om dygnet, när vi teoretiskt bara har bemanning för tre baser, säger Henrik Norberg, facklig representant.

Insatstiden förlängs

I och med att förhandlingarna ännu inte gett något konkret resultat i form av ett nytt arbetstidsavtal, kommer helikopterpersonalens arbetstid från och med den 1 februari 2018 att regleras.

Det innebär att insatstiden nattetid kommer att förlängas från dagens 15 minuter till 60 minuter från den 1 februari. 

– Vill man komma en annan väg så måste man bemanna upp verksamheten, säger Henrik Norberg.

Sjöfartsverket säger till SVT Nyheter Öst att regleringen bottnar i orimligt höga personalkostnader och att man arbetar hårt för att undvika detta scenario så snart som möjligt.

”Känns som resursslöseri”

De oroliga skärgårdsborna tycker att myndigheterna borde tänka mer kreativt kring möjligheterna att ordna med helikopterräddning i Östersjön.   

– Idag har vi en helikopterflottilj i Linköping som inte får utföra civil räddning. Det känns som resursslöseri när det står helikoptrar med besättningar väldigt nära den östgötska skärgården som inte får användas, säger Carl Hamilton.

Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.