Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 86 till 216 platser. Skenäs expanderar och blir nu Sveriges största öppna anstalt – genom tiderna. Hör Niklas Bellström, chef för Kriminalvården region Öst berätta mer om planerna för framtiden. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Skenäs är Kriminalvårdens största öppna anstalt – någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Det är trångt på landets fängelser och Kriminalvården växer så det knakar. De östgötska anstalterna håller på att byggas ut rejält.

Så rejält att Skenäs nu är landets största öppna anstalt någonsin med plats för 216 intagna.

Längre häktningstider och fler och längre utdömda fängelsestraff har gjort att trycket på Kriminalvårdens häkten och anstalter sedan flera år tillbaka är högt.

Därför måste myndigheten bygga ut och bygga nytt och skapa fler platser. Inte minst gäller det för anstalterna i Östergötland.

Norrköping

– Anstalten i Skenäs är i kraftig expansion där vi egentligen bygger om hela anstalten på befintligt område, säger Niklas Bellström, chef för Kriminalvården region Öst.

2019 hade Skenäs 58 aktiva platser för intagna och 36 årsarbetskrafter. Efter utbyggnaden har man nu 216 aktiva platser som sysselsätter 122 årsarbetskrafter.

”Tar höjd för att expandera”

2028 ska en ny anstalt med 200 platser stå färdig i Norrköping och den ska ha möjlighet att växa den med.

– Alla nya anstalter som vi bygger tar höjd för att expandera om behovet skulle uppstå i framtiden, säger Niklas Bellström.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Fakta: Fängelsernas säkerhetsklass

Säkerhetsklass 1: Sluten anstalt som ska klara de mest riskfyllda intagna.

Säkerhetsklass 2: Sluten anstalt med lägre säkerhetsnivå. Har olika grad och form av övervakning och kontroll.

Säkerhetsklass 3: Öppen anstalt som saknar direkta rymningshinder.

Fakta: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet