Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arvid Brogren är utredare vid Skolinspektionen. I klippet berättar han mer om myndighetens beslut. Foto: Axel Brantemo/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skolinspektionen stänger religiös friskola i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen meddelade på torsdagsförmiddagen att man beslutat att återkalla godkännandet för Föreningen Al-Noor Al-Islamia som driver den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping.

”Återkallandet görs på grund av bristande insikt och lämplighet i ägar- och ledningskretsen”, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller från och med 7 januari 2022.

”Allvarlig misskötsamhet”

Skolinspektionens beslut grundar sig främst i att det ”under de senaste åren förekommit allvarlig misskötsamhet när det gäller föreningens ekonomiska redovisning”.

– Vi har gjort det som vi kallar för en ägar- och ledningsprövning, säger utredaren Arvid Brogren.

Ingen bokföring gjordes under stora delar av 2018 och 2019, vilket resulterade i två tingsrättsdomar gällande bokföringsbrott och företagsbot

Föreningen har möjlighet att överklaga, men det nu tagna beslutet ”gäller i så fall tills vidare i avvaktan på ett avgörande från domstol”, skriver Skolinspektionen.

Upprepad kritik

Friskolan Kunskapsljuset ligger i stadsdelen Hageby i Norrköping och har elever i förskoleklass, samt årskurs 1-6.

SVT Nyheter Öst har i flera omgångar granskat turerna kring Kunskapsljuset. Skolinspektionen har genom åren riktat tung kritik mot skolan upprepade gånger, vilket medfört hot om vite.

SVT söker skolans företrädare för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet