Hög smittspridning – men skolstart som vanligt i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Idag på förmiddagen har kommunernas skolchefer i Östergötland haft möte med smittskyddsläkare och planen är att skolorna startar som vanligt nästa vecka.

– Jag tror att det kommer bli mycket sjukdom naturligtvis, säger Anders Pantzar, skolchef i Finspångs kommun.

Just nu är det inte bara coronasmitta som finns spritt utan också säsongsinfluensa och RS-virus. Det sammantaget gör att Anders Pantzar räknar med stor sjukfrånvaro vid skolstarten.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vid fredagens möte med skolchefer och smittskyddsläkare så betonades vikten av att alla, såväl lärare som elever, stannar hemma vid minsta symptom. Detta har blivit extra viktigt eftersom inkubationstiden för den nya omikronvarianten verkar vara kortare än tidigare varianter.

Inte lika lätt att ha distansundervisning

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att skolor ska hållas öppna och det generella tillståndet att ha distansundervisning finns inte kvar. Fortfarande finns dock utrymme för distansundervisning, men som regelverket är skrivet så får ett sådant beslut bara grundas på spridning av just corona. Stor sjukfrånvaro av andra orsaker ger inte kommunerna rätt att införa distansundervisning.

– Vi brukar ju prata om vabruari och nu tillstöter det här. Alla de här sakerna tillsammans gör att det kommer bli svårt med bemanning, tror Anders Pantzar.

Någon generell lösning på eventuella problem ser inte Pantzar utan han menar att varje situation får bedömas separat. Om många elever och lärare är borta så kanske det kan lösas genom att en lärare går mellan två närbelägna klassrum, men lösningarna måste anpassas från fall till fall.

I videoklippet ovan kan du höra hur Mjölby kommun tänker inför skolstarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet