Bild ur förundersökningsprotokollet. Foto: Polisen

Skulle hyra ut lägenheten – tejpades och pistolhotades

Uppdaterad
Publicerad

En nu 26-årig Uppsalabo dömdes idag av Linköpings tingsrätt till en månads fängelse och skyddstillsyn för försök till rån, ringa narkotikabrott samt dopningsbrott. Det misslyckade rånet begicks mot en Linköpingsbo i maj 2018. Målsägaren hade lagt ut sin lägenhet till uthyrning. När den dömde kom dit för en titt spårade allt ur.

26-åringen hade redan bestämt sig för att genomföra ett rån mot lägenhetsinnehavaren och förberett sig med ett metallrör, en soft air gun och silvertejp. Målet var att köpa bitcoins för rånbytet.

Vid första besöket fick han kalla fötter och avbröt. Han återvände dock och hotade Linköpingsbon med pistolen och sa att det var ett rån. Målsägaren tvingades tejpa ihop sina ben och lämna ifrån sig mobil samt koder till den och Bank-ID.

Bild ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Linköpingsbon lyckades ta sig till ytterdörren där slagsmål uppstod. Han blev då slagen med soft air gun pistolen. Bitar av silvertejp på målsägarens byxor hittades sedan under polisens förundersökning.

Tingsrätten anser att målsägarens berättelse är trovärdig. Gällande vapnet ska 26-åringen ha sagt ”vågar du chansa?” när målsägaren frågade om dess äkthet.

Den dömde har erkänt ringa narkotikabrott och dopningsbrott. Rånförsöket har han delvis erkänt, men säger sig inte minnas allt av händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet