Skyddsjakt efter skarv på Fårö

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland har beslutat att tillåta skyddsjakt efter storskarv vid Ajketräsk på Fårö. Halterna av kväve, ammoniumkväve och fosfor har försämrat vattenkvaliteten markant i sjön.

– Genom att tillåta skyddsjakt och borttagning av bon hoppas vi komma till rätta med den övergödning som skarvarna orsakat, säger Mimmi Skog vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Det finns gott om skarv både på Gotland och i Sverige, enligt länsstyrelsen. De menar att det är viktigare att skydda Ajketräsk än skarvkolonin.

– För att minimera risken för ett ytterligare häckning till våren bedömer vi att borttagningen av bon i kombination med skyddsjakt är det effektivaste sättet.

Ovanligt beslut

Jakten ska samordnas med en jaktledare utsedd av Jägareförbundet och 50 skarvar får skjutas till och med 31 maj i år.

Tidigare har det endast beslutats om skyddsjakt på skarv vid tio tillfällen inom EU och då har skälet varit att skydda fiskbestånd. Länsstyrelsen säger också att efter jakten och borttagningen av reden ska ett kontrollprogram genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.