Foto: Lovisa Gelin/SVT

Skyddsmasker av flergångstyp ska användas av Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland kommer använda sig av skyddsmasker som kan återanvändas för att spara på engångsmaskerna. Flergångsmaskerna kan till exempel se ut som gasmasker.

– Bli inte förskräckt om ambulanspersonal bär skyddsmask, sa regionens sjukvårdsledare Rickard Lundin på dagens pressträff.

Regionen fortsätter också att förflytta personal till akutvården från annan verksamhet. Detta för att man ser att fler patienter söker för problem med luftvägarna.

Information på andra språk

De berättade vidare att de öppnar en telefonlinje där det ges information på andra språk än svenska om covid-19. Språken är arabiska, somaliska, dahri och tigrinja. Aktuella nummer finns på regionens sajt.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland
Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare och Britt Åkerind, smittskyddsläkare. Foto: Ulf Persson/SVT

Östergötland är hårt drabbat av coronapandemin och från regionen säger man att vi fortfarande befinner oss på den stigande delen av kurvan.

– Vi hoppas naturligtvis att det snart ska plana ut och minska, men vi är inte där ännu, sa smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Som också uppmanade till uthållighet – även om vi blir sugna på att gå ut och träffa andra nu när vårsolen tittar fram.

Hör mer från presskonferensen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet