Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här hoppas att fler tar klivet från ”klara, färdiga... till ”gå”! Foto: Lena Liljeborg/SVT

SMHI: ”Öka farten – få upp takten på klimatanpassningen”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI håller Sveriges största konferens om klimatanpassing. Förhoppning är att fler tar klivet från ”Klara, färdiga... till ”Gå”.

Ansvaret för klimatanpassningen ligger på varje enskild kommun, det menar SMHI. Även om klimatpolitik både handlar om utsläppsminskningar och klimatanpassning, så handlar den här två dagars långa konferensen om det senare – alltså en anpassning till värmeböljor, skyfall och översvämningar.

Och det är folk från myndigheter, kommuner, länsstyrelser, ett 30-tal från näringslivet och knappt 30 forskare – tillsammans över 280 personer som deltar.

Klimatkrisen

– Kommuner och fastighetsägare behöver hjälp och en skarpare sporre för att ta det ansvar som behövs för att klimatsäkra sina städer och sina fastigheter, säger forskaren Sofie Storbjörk från Linköpings universitet.

Hör en kommunal klimatstrateg och en forskares bästa råd i videon ovan.

Om Norrköpings miljö- och klimatstrateg

Norrköping var tidiga med klimatanpassning och jobbar sedan 2016 med samverkan.

Klimatstrategen Merja Willman leder en grupp på 15 personer med folk från räddningstjänsten och kommunanställda från samhällsbyggnad-, vård och omsorg och utbildningskontoret.

Att släppa in forskningen är nyckel till framgång i en klimatanpassning, menar hon. Merja Willman försöker nu få igång ett samarbete i större geografiska områden utanför kommungränsen.

I det senaste forskningsprojektet, satte Linköpings universitet i somras upp 25 sensorer på förskolor, kommunala bostadshus och andra verksamheter. Under fem år ska de mäta temperaturen och samtidigt ska verksamheterna, tex hyresgästerna, rapportera hur de upplever värmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet