Camilla Palmér är huvudprojektledare för införandeprojektet på SMHI. Foto: SVT/SMHI/TT

SMHI om första dygnet med nya vädervarningarna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12.00 igår införde SMHI ett helt nytt vädervarningssystem. Siffror byttes till färger när klass 1, 2 och 3-varningar blev till varning gul, orange och röd. Så har det första dygnet med nya vädervarningar varit på SMHI i Norrköping.

– Övergången har gått helt enligt plan och allt har löpt på som vi tänkt som början. Det känns väldigt bra. Många har jobbat hårt inför den nya omställningen, säger Camilla Palmér huvudprojektledare införandeprojektet SMHI.

Majoriteten har varit positiv till de nya färgerna och tycker att det nya systemet blir tydligare, enligt Camilla Palmér. Men en diskussion som uppstått är frågan om färgblindhet, eftersom det nya vädersystemet är baserat på olika färger.

– Vi har fått frågan hur vi tänker med färger kopplat till färgblinda. Men symbolerna är inte bara utmärkta med färger, utan har också olika former. Gul är rund, orange är en romb och röd en triangel.

Det är inte bara de olika färgerna som är nya i vädersystemet. De nya varningarna är konsekvensbaserade, vilket innebär att de tar större hänsyn till vilken påverkan vädret har på olika platser.

– Det många som tror att det bara är färgerna som är nya, men den största skillnaden är att de nya varningarna är konsekvensbaserade, säger Camilla Palmér huvudprojektledare införandeprojektet SMHI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
VÄDER: Så ska de nya varningarna hjälpa dig fatta bättre beslut Foto: SVT


 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer