Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland. Foto: SVT

Smittskyddsläkare: ”Jag tror vi kommer se klusterutbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren övergår i sensommar och nu när skolorna startar och folk återvänder till arbetsplatser ökar också spridningen av covid-19 igen.

– Vi ser en svag, ihållande uppgång, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Hon ser gärna att de som kan fortsätter att jobba på distans. Och hon är kritisk till de samlingar av människor som skett i samband med till exempel nollning.

– Det är i precis sådana sammanhang vi kan få kluster av smittspridning. Där har folk varit för nära varandra. Vi måste fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när vi är sjuka, uppmanar hon.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Tredje dos

Det har även rapporterats om smittspridning på äldreboenden i bland annat Ödeshög och Söderköping.

– Många av de äldre var färdigvaccinerade tidigt under året. Det kan vara så att det är naturligt att de kan bli smittade igen – att vaccinets verkan har börjat avta. Och det är inget bra tecken. Men positivt är att de inte blir lika sjuka efter att ha vaccinerats.

Att nu även de som fått två vaccindoser smittas kan komma att påverka planeringen.

– Det diskuteras, och jag misstänker att det blir, en tredje dos. Men till vilka grupper vet vi inte än. Det kan vara så att vi kikar på hur vi brukar göra med influensavaccineringen.

”Covid bland oss väldigt länge”

Smittskyddsläkaren berättar också att vissa helt enkelt har svagare immunförsvar än andra och då också lättare drar på sig infektioner.

– Sedan hoppas jag verkligen att den grupp som inte vill vaccinera sig tänker om och gör det. Annars kommer vi ha covid-19 kvar bland oss. Med vaccinering kan vi kanske göra oss av med covid-19. Jag tänker på hur vi utrotat till exempel smittkoppor.

Britt Åkerlind menar att även de yngre bör vaccinera sig.

– Jag önskar att det tänker på andra som inte klarar av en infektion lika bra. Till exempel äldre.

Kan du ana något slut på pandemin?

– Jag tror vi kommer ha covid bland oss väldigt länge, men med lägre intensitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet