Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind förklarar varför regionen valt att förlänga de lokala allmänna råden. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Patienter i slutenvården ökar – men inte lika snabbt som i våras

Uppdaterad
Publicerad

Antalet intagna på slutenvården i Östergötland har stigit under hösten, men enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind är läget ännu inte på den nivån som den var under våren.

Det var på torsdagen som Region Östergötland meddelade att de skärpta lokala råden ska förlängas till 13 december. Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, säger att siffran för antalet patienter inom slutenvården stiger gradvis, men inte alls lika snabbt som den gjorde i våras. Vilket hon menar kan vara en effekt av de lokala råden.

– Vi vill absolut tillskriva befolkningen en del utav det här, säger Britt Åkerlind.

Bättre förberedda

Britt Åkerlind säger att läget i vården är ansträngt i dag, men att även där är bättre än vad det var tidigare år. Det kan bero på, enligt Åkerlind, att vården är bättre förberedda den här gången, då de nu vet hur patienterna ska behandlas på bästa sätt. I dagsläget har de kortare vårdtider och patienterna är generellt sätt något mindre sjuka, enligt Åkerlind.

– Vi har redan gjort det en gång under våren, där situationen totalt var värre, säger Britt Åkerlind.

Hör Britt Åkerlind förklara varför regionen förlänger råden i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet