”Vi får för lite nederbörd under hösten och vintern. Det är då påfyllnaden sker i våra grundvattenmagasin”, säger Joakim Nilsson, kvalitetschef på VA-avdelningen på Karlskrona kommun. Hör honom berätta mer om vattenbristen – och vilka åtgärder som väntar – i klippet.

Bevattningsförbudet hävs på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Bevattningsförbudet som infördes den 24 april tidigare i år är nu på väg att upphöra. Vattennivåerna på ön ser så pass bra ut att förbudet kommer hävas 1 september.

-Det ser bättre ut i våra vattentäkter nu jämfört med samma tid förra året. Dessutom har förbrukningen denna sommar varit lägre än fjolårets sommar, säger chefen för teknikförvaltningens vattenenhet, Patrik Johansson i ett uttalande.

Den minskade förbrukningen av vatten kan tillskrivas tävlingar, informationskampanjer och tätare samarbete med besöksnäringen, menar regionen. Men hur mycket mindre vatten som använts är inte helt klarlagt.

– Vi vet ännu inte exakt hur mycket lägre, vi ska räkna mer på det. Men det har generellt varit mindre flöden i kranarna och speciellt lägre toppflöden,  säger Patrik Johansson.

Bevattningsförbudet infördes på delar av Gotland den 24 april och utökades till hela ön den 20 juni.

I klippet nedan berättar Patrik Johansson hur man också samarbetar med sophämtarna för att hitta ställen där förbrukningen sticker iväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På skärmen kan Patrik Johansson på Region Gotlands dricksvattenhet se om någon till exempel skulle fylla en pool med kommunalt dricksvatten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer