Hon får inte träffa sina barnbarn: ”Som farmor har man inga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Hon berättar att hon hade en bra relation med barnbarnen. Nu får hon inte träffa dem alls. ”Jag tänker på dem varenda dag. Ibland vet jag inte om det är värt att leva, när man inte får träffa sina släktingar.”

Måste man umgås med sina släktingar under julen – även om man inte trivs ihop? Och hur gör man om man inte får träffa sina barn eller barnbarn?

Hur känns det att inte få ha kontakt med sina barnbarn? Att inte ens kunna hälsa på dem eller få veta om de mår bra? Detta är berättelsen från en farmor. Hon ger sin version av det som hände när sonen förbjöd henne att ha kontakt.

Konflikter i familjen

– Det känns så hårt att ens son blir så aggressiv när han dricker, men jag känner ju mer sorg över att det går ut över barnbarnen, säger hon.

Därför har hon gjort flera orosanmälningar till socialtjänsten, men på grund av sekretess kan hon inte få veta vad som hände med hennes anmälan eller om familjen har fått något stöd.

Känner sig maktlös

– Man känner sig inte trodd. Och maktlös. Och att man vill hjälpa men inte får hjälpa.

Av hänsyn till barnbarnen och sonen är kvinnan anonym. Rösten i reportaget tillhör en annan person som läser kvinnans citat. Detta är endast kvinnans egen version av vad som har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikter i familjen

Mer i ämnet