Mäklaren har ingen skyldighet att kontrollera att bostaden som säljs faktiskt är godkänd som bostad. Foto: SVT

Mäklaren har ingen skyldighet att ta reda på att det finns bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Mäklaren har inget ansvar att kontrollera att bostaden som säljs är godkänd som bostad – om det inte finns skäl att misstänka att någonting är fel. Däremot har bostadsrättsföreningens styrelse ett stort ansvar, enligt Mats Sjöquist, jurist på Mäklarsamfundet.

Det som hänt kring Hotel du Nord i Linköping är varje lägenhetsköpares värsta mardröm. Att köpa en lägenhet – och senare upptäcka att den inte är godkänt som bostad. Att du inte får bo kvar där. Och inte heller kunna sälja den vidare till andra privatpersoner.

– Lägenheterna blir ju osäljbara. Ingen vill köpa en bostadsrätt i ett hus som inte har bygglov, konstaterar Mats Sjöquist som är jurist vid Mäklarsamfundet krasst.

Hotel du Nord i Linköping

Mäklaren behöver inte kontrollera bygglov

Men han tycker inte att man kan lasta vare sig lägenhetsköparen eller mäklaren – om det inte fanns något skäl att misstänka några felaktigheter. Det är trots allt väldigt ovanligt att man inte har bygglov för en fastighet.

– Visst händer det. Att man bygger en villa utan bygglov. Eller att en bostadsrättsförening bygger lägenheter i källaren eller på vinden utan bygglov. Men det är inte så vanligt, säger Mats Sjöquist.

Och mäklaren har faktiskt ingen skyldighet att kontrollera att det finns bygglov för fastigheten. Inte om det inte finns något skäl att misstänka att något är fel.

– Om det finns en misstanke om att något inte står rätt till så har mäklaren en skyldighet att kolla upp det. Mäklaren kontrollerar att det finns en ekonomisk plan och liknande. Men om den som har gjort den ekonomiska planen inte har tittat på det eller tagit upp det blir det ju problematiskt, säger Mats Sjöquist.

Köparen ska kunna utgå från att bygglov finns

Han tycker inte heller att man som lägenhetsköpare ska behöva göra en sådan kontroll.

– Att begära att man som köpare ska kontrollera hela projektet, det tycker jag är lite hårt. Det är nog ganska få köpare som ringer och kontrollerar om det finns bygglov. Du som köpare ska kunna utgå från att det finns bygglov.

När det gäller merparten av byggprojektk så är ju allt i sin ordning, påpekar han.

– Men någon gång då och då  så finns det vissa projekt där säljaren bara kör på.  Det är bara att beklaga det. Systemen är inte hundraprocentiga.

Styrelsen har ett stort ansvar

Mats Sjöquist anser däremot att ett stort ansvar ligger på bostadsrättsföreningens styrelse. Styrelsen har ansvar inför sina medlemmar, påpekar han.

– Det blir ett problem när man har en förening och styrelse som inte har koll på strukturerna. Då blir det en risk för alla parter. Både för köparna och mäklaren.

Konsekvenserna av ett sådant här fel blir stora, för många olika parter och i flera led.

Kan häva köpet i två år

– Som köpare ska man kunna begära hävning av ett köp om det finns väsentliga fel, men det är en lång rättslig process. Och problemet är att det är ett tvåårsansvar. Efter två år kan du inte häva köpet, säger Mats Sjöquist.

Som köpare kan man även driva en process mot bostadsrättsföreningen, som har ett ansvar gentemot medlemmarna i föreningen. Styrelsemedlemmar kan inte bara hänvisa till att de ingenting visste.

– Sitter du i en styrelse har du ett stort ansvar att ta reda på hur det fungerar i föreningen, säger Mats Sjöquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotel du Nord i Linköping

Mer i ämnet