Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Hör henne om kulturstormen i videon. Foto: Christian Zetterdahl/SVT

Sophia Jarl (M): ”Tar debatten om vad skattekollektivets resurser används till”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en artikel i Dagens Nyheter stormar det kring kulturen i Norrköping. Under onsdagen uppmanade artisten Tomas Andersson Wij till bojkott av spelningar i staden under 2024. Kommunstyrelsens ordförande, Sophia Jarl (M), säger idag att debatten blivit hätsk kring hennes debattinlägg och att mycket av kritiken är klart vänsterorienterad.

– Men jag har också fått extremt mycket SMS, mejl och telefonsamtal där folk tycker det är bra att jag kliver fram och tar debatt om vad skattekollektivets resurser används till.

Sophia Jarl menar att kritiken är mycket spekulation.

Kulturdebatten i Norrköping

Vill utreda konserthuset

– Vad styret gjort är att vi tagit initiativ till en analys av hur konserthuset Louis de Geer ska drivas. Det gjorde vi för sex månader sedan och den analysen pågår.

Hon säger vidare att de flesta partier var överens om den budget som togs, med en skillnad på en á två miljoner. En kommunal budget på tio miljarder där kultur- och fritid utgör en halv miljard.

Kultureliten

I sin debattartikel i Expressen skrev Jarl att de som, bland annat, har synpunkter på minskat anslag till Norrköpings symfoniorkester är privilegierad kulturelit och en del av ”det bortskämda Sverige”.

Under torsdagen kommenterade kulturminister Parisa Liljestrand (M) sin partikamrats utspel i ett inlägg på Instagram: ”Att beskriva kultursektorn och dess företrädare som bortskämda, eller som en kulturelit som försvarar sina privilegier, är inte ett rimligt eller respektfullt sätt att uttrycka sig”

– De kommentarerna får stå för kulturministern. Hon är inte riktigt insatt i den kulturdebatt vi haft i Norrköping, fullt förståeligt, så hon får själv svara på det, säger Sophia Jarl. 

Hur hon ser på institutionerna kontra den fria kulturen och framtiden för kulturen hör du mer om i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturdebatten i Norrköping

Mer i ämnet