Foto: TT

”Ställ sysselsättningskrav i Ostlänkenbygget”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket borde kunna ställa krav på att personer som står långt från arbetsmarknaden ska erbjudas arbetstillfällen i samband med byggandet av Ostlänken. Det menar representanter för Regionförbundet Östsam, Östsvenska Handelskammaren och Regionförbundet Sörmland i ett brev till myndigheten.

Det planerade järnvägsbygget kommer att medföra många nya arbetstillfällen i Östergötland och Sörmland. Det handlar till exempel om cirka 2.500 anläggningsarbetare, lika många anläggningsmaskinförare och cirka 800 betongarbetare, enligt en anlys som teknikkonsultföretaget Vectura gjort.

”Kan ge stor samhällsnytta”

Vid upphandlingar kopplade till Ostlänken skulle Trafikverket kunna ställa sysselsättningskrav på att leverantörerna ska anlita personal som står långt från den ordinarie arbetsmarknaden.

Det menar Jan Owe-Larsson (M), styrelseordförande Regionförbundet Östsam, Johanna Palmér, vd Östsvenska Handelskammaren och Viking Jonsson (S), styrelseordförande Regionförbundet Sörmland.

”Ostlänksprojektet kan, rätt hanterat, ge stor samhällsnytta genom en större lokal arbetsmarknad för fler människor långt innan dess att tågen börjar rulla på rälsen”, skriver de tre i brevet till Trafikverket.

Arbetsmarknadsutbildning

De föreslår att efterfrågade yrkesgrupper – varav många är bristyrken redan i dag – skulle kunna utbildas via arbetsmarknadsutbildning och kommunal vuxenutbildning.

Syftet med brevet uppges vara att starta en dialog med Trafikverket kring huruvida det är möjligt att genom utbildningsplanering och offentlig upphandling främja den lokala ekonomiska utvecklingen och öka den lokala sysselsättningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.