Berenike och Niklas Berglund har inte märkt av någon trängsel på Göta kanal i sommar ”Det är färre båtar, säger Niklas” Foto: Lovisa Gelin/SVT

Bra säsong för Göta kanal trots corona

Uppdaterad
Publicerad

Trots corona har säsongen för Göta kanal varit god, säger bolagets vd till SVT Nyheter Öst. Det är ett stort tapp på internationella båtar men samtidigt har svenska båtar ökat.

– Vi har många svenska båtar, en ökning med 20-25 procent jämfört med föregående år, säger Roger Altsäter, vd Göta kanal AB.

Stort tapp på internationella gäster

Trots ett tapp med uppemot 80 procent vad det gäller internationella båtar har ökningen av de svenska båtarna lett till en god säsong.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi ligger ungefär på samma nivå som förra året, vilket är positivt. Vi är ganska nöjda med de siffrorna, att vi har så många svenska båtgäster som kommer, säger Roger Altsäter.

Vidare säger han att den stora volymen gäster är de som kommer via land och cykel.

– Där ser vi ännu tydligare ”hemester-trenden”, säger Roger Altsäter.

Roger Altsäter, vd Göta kanalbolaget Foto: SVT

”Väldigt lite folk på kanalen och i hamnar”

Men det råder ingen trängsel på Göta kanal, säger båtägarna Niklas och Berenike Berglund, som lagt till i Söderköping.

– Den veckan vi har varit ute så är vår uppfattning att det har varit väldigt lite folk, säger de till SVT Nyheter Öst.

Redan i början av sommaren redovisade kanalbolaget en god start. I juni månad hade antalet besökare längs kanalen ökat med nästan 50 procent, jämfört med 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet