Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Eriksson, Margareta Franzén och Maria Lönnberg har startat en grupp på Facebook för att försöka hitta en ny köpare till det nedlagda äldreboendet Stenbrinken. Foto: SVT Christian S Zetterdahl

Stenbrinken till salu: Eldsjälar i Sankt Anna hoppas hitta köpare

Uppdaterad
Publicerad

De sista personerna på äldreboendet Stenbrinken flyttade ut under 2016, efter att den dåvarande majoriteten i Söderköping beslutat om en nedläggning. Nu, fem år senare, ska fastigheten säljas av kommunen och några eldsjälar hoppas att någon i bygden vill ta över. 

– Det var en stor sorg för hela bygden när beskedet om nedläggningen kom. Det var många som var ledsna och besvikna eftersom det var en väl fungerande anläggning med mycket omtyckt personal, säger Maria Lönnberg.

I samband med att äldreboendet avvecklades så miste ett 20-tal jobbet och 18 boende fick flyttas in till Söderköping. Sedan dess har Stenbrinken stått tom, förutom verksamheten i det gamla köket, där det fortfarande lagas mat till eleverna i Sankt Anna skola några hundra meter bort.

Grupp på sociala medier

Nu vill kommunen sälja av fastigheten och hoppas på att en ny ägare ska öppna någon form av ett trygghetsboende.

– Vi har startat en grupp på Facebook för att visa att vi brinner för det här och hoppas på att någon på bygden ska köpa Stenbrinken. Vi vill ha tillbaka vårt boende för gamla, och i gruppen med drygt 180 medlemmar diskuterar vi nu idéer och olika möjligheter, säger Maria Lönnberg.

Skapar trygghet i bygden

Maria Eriksson arbetade i flera år på Stenbrinken när verksamheten var igång.

– Jag vill att det ska bli ett trygghetsboende för de äldre där man kan skapa sociala kontakter och känna en trygghet i bygden. för så var det förr, säger hon. 

På äldre dagar har Margareta Franzén, som tidigare jobbat som verksamhetschef inom äldrevården, flyttat ut permanent till Sankt Anna.

– Det finns en otrolig potential härute och jag tror att med rätt engagerade människor så kan man dra aktiviteter hit som passar även de äldre. Det skulle ge livskvalité tycker jag, säger Margareta Franzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet