Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stöd till barn med postcovid i Östergötland

Publicerad

Barnklinikerna i Norrköping och Linköping har nu startat mottagningar för barn som drabbats av långvariga effekter av covid-19. Symtomen är både fysisk trötthet och hjärntrötthet. Regionen hör till de första i landet som tar det här steget.

– Det här handlar om barn som mår jättedåligt. Vi har fått samtal från föräldrar som är väldigt oroliga. Samtidigt är det viktigt att göra en grundlig medicinsk bedömning för att se att det verkligen handlar om effekter av covid-19, säger Maria Nordwall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Hör henne berätta mer i videoklippet här ovanför.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Enligt regionen handlar det uppskattningsvis om 15 til 20 barn i länet som drabbats av postcovid. Enligt en rapport från Stockholmsområdet har det där främst rört sig om barn mellan 10 och 16 år.

Hur lång tid barnen kan behöva rehabilitering är för närvarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet