• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Foto: TT / arkiv

Stödmiljoner till vattenprojekt på Gotland

Publicerad

Region Gotland får 2,5 miljoner kronor av öns länsstyrelse i riktat stöd till projekt som ska öka tillgången på dricksvatten på Gotland.

Regionen har fyra vattenprojekt igång och de syftar till att:

  • kartlägga vattenkvaliteten vid 200 enskilda dricksvattenbrunnar
  • installera ultraviolett ljus för att effektivisera vattenreningen vid några av öns vattenverk
  • minska åtgången av dricksvatten i samband med biogastillverkning på Gotland
  • införa automatiska nivåmätningar vid öns vattentäkter

Vad betyder dessa pengar?

– Det här är ju saker vi skulle ha gjort ändå men då hade de fått bli senare. De här pengarna gör att vi kan komma igång lite snabbare, säger Susanne Bjerkegaard-Pettersson, VA-chef Region Gotland.

Susanne Bjerkegaard-Pettersson, VA-chef Region Gotland. Foto: SVT

Susanne Bjerkegaard-Pettersson lyfter särskilt fram vikten av att nu kunna få igång automatisk nivåmätning vid öns vattentäkter. Idag mäter man manuellt med ett nivåband en gång i veckan eller en gång i månaden.

– Med automatisk mätning så kan vi ju mäta i realtid. Därmed får vi bättre kännedom om hur varje vattentäkt reagerar vid olika former av nederbörd, säger hon och berättar att man nu ser över var man kan köpa utrustningen.

Till en början så kommer automatisk nivåmätning att installeras vid två vattentäkter på norra Gotland, en täkt i Visby och en på södra Gotland.

– Jag kanske är optimistisk men jag tror att det kommer att vara igång inför den kommande sommaren, säger Susanne Bjerkegaard-Pettersson.

Pengarna från länsstyrelsen kommer ursprungligen från Havs- och vattenmyndigheten och motsvarar högst 50 procent av den totala kostnaden för projekten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet