Said Havarinasab arbetar som btr programansvarig på Hälsouniversitetet i Linköping. Foto: SVT

Här utbildas framtidens smittanalytiker

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar smittade med coronaviruset är över 1 000, och i takt med att fler tester behöver göras krävs fler biomedicinska analytiker. På Universitetssjukhuset utbildas morgondagens biomedicinska analytiker.

Att utbilda sig till biomedicinsk analytiker tar tre år om man läser på heltid. Under de första terminerna ligger fokus på att lära sig hur människokroppen ser ut och fungerar.

– Studenterna går igenom biokemin i kroppen, de går igenom anatomin och så småningom börjar de med histologin, alltså hur vävnaderna ser ut i kroppen, säger Said Havarinasab, som är biträdande programansvarig för utbildningen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Grunden är att förstå hur en frisk människokropp ser ut och fungerar för att förstå och upptäcka det som inte är friskt.

Laboratorievetenskap

En stor del av utbildningen handlar om den rent faktiska laboratorievetenskapen, alltså att genomföra analyser och presentera provresultat. Och det är något som de gör genom praktik på olika laboratorier inom sjukvården. De sista två terminerna består nästan enbart av praktiskt arbete, och efter avslutad utbildning är ett fast arbete i princip garanterat eftersom det råder stor brist på biomedicinska analytiker i samhället

– Jag kan ju bara spekulera, men jag tror inte så många känner till utbildningen eller att arbetet biomedicinsk analytiker ens finns, säger Said Havarinasab.

Viktigt jobb

Okänt arbete eller inte, Said Havarinasab kan inte nog understryka vikten av det arbete som en biomedicinsk analytiker gör.

– Biomedicinska analytiker fyller en riktigt viktig funktion inom hälso- och sjukvården. Vi analyserar alla prover som kommer från sjukvården och som ligger till grund för läkarnas diagnoser, säger Said Havarinasab.

Hör och se en längre intervju med Said Havarinasab, biträdande programansvarig för Biomedicinska analytikerprogrammet, i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet