Stor pessimism bland småföretagarna i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Småföretagsbarometern har gjort en delrapport med utgångspunkt i det dystra läget under coronapandemin. Rapporten avslöjar en stor pessimism och företagarna tror de går mot nedgång gällande sysselsättning, omsättning och orderingång.

Normalt presenteras Småföretagsbarometern en gång om året, men i år presenteras en delrapport redan nu. Skälet är pandemin och att många av småföretagarna är extra utsatta och påverkade av den.

– Det är ett allvarligt läge för många småföretag och de buffertar som byggts upp äts snabbt upp när intäkterna minskar samtidigt som kostnaderna är kvar. Men vi ser också exempel på företag som fått ett uppsving, så allt är inte nattsvart, säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Vill se kraftiga åtgärder

Prognoserna för de kommande tolv månaderna är väldigt negativa, enligt rapporten.

– Om det resultatet står sig när Småföretagsbarometern summeras rör vi oss mot ett konjunkturläge för småföretagen som är jämförbart med den djupa lågkonjunkturen i början av 1990-talet eller under finanskrisen 2008-2009. För att inte småföretagens dystra prognos ska bli verklighet behövs kraftiga åtgärder riktade till företagen, och det är bråttom, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, i pressmeddelandet.

”Ett mörker”

– Jag är inte tokförvånad, säger Frida Boklund, Företagarnas regionchef i Östergötland.

Frida Boklund menar dock att det finns en bra mix av företag i Östergötland.

– Industrin klara sig bättre än så länge, men det finns en oerhörd oro även där. När det gäller besöksnäringen och restauranger är det ett mörker.

Hon säger också att det i nuläget inte alltid räcker att dra ner på antalet anställda och försöka kapa kostnader.

– Om en eller två månader kommer vi börja se fler konkurser.

Som småföretag räknas alla upp till 50 anställda.  I Östergötland finns 32 629 småföretag som sysselsätter 66 269 personer. Småföretagsbarometern tas fram av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet