Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Stor polisinsats efter väpnad fritagning vid Vrinnevisjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade män fritog på onsdagen en man från en Kriminalvårdstransport vid ett sjukhus i Norrköping.

Enligt uppgifter till SVT är den fritagne mannen dömd till tio års fängelse för mordförsök.

– Vi har stora polisresurser involverade och specialutbildade poliser som ska kunna hantera den här typen av händelser, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson vid polisen.

Det var vid 13.40-tiden som polisen larmades. Två maskerade män, utrustade med skjutvapenliknande föremål, ska ha fritagit en man från en Kriminalvårdstransport vid huvudingången till Vrinnevisjukhuset innan de tillsammans försvann i en bil.

Ingen person skadades fysiskt enligt polisen.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Enligt uppgifter till SVT ska den fritagne fången vara en man i 20-årsåldern som är dömd för mordförsök efter en skjutning i Bunkeflostrand i början av 2022. Tillsammans med ännu en man ska de ha skjutit mot en bil, men skotten träffade även en bostad i närheten. Skottlossningen skedde på eftermiddagen i tät rusningstrafik och tingsrätten ansåg att gärningsmännen agerat helt utan hänsyn till riskerna.

Hur farliga är personerna?

– Det är en svår fråga att svara på. Men skulle man stöta på eller vara i närheten så vill vi att man kontaktar polisen. Vi vill helst att man inte ingriper själv, säger Dennis Johansson Strömberg.

Den fritagne mannen satt häktad i Norrköping, uppger Kriminalvården.

Händelsen rubriceras som grovt främjande av flykt, grovt vapenbrott samt grovt hot mot tjänsteman.

Insats på E4

Direkt efter fritagandet inledde polisen en stor insats på E4 och andra vägar som leder från Norrköping. Både helikopter och polis med förstärkningsvapen involverades.

– Det är resurser vi inte har i öst vanligtvis, säger Dennis Johansson Strömberg.

Vid 23-tiden meddelade polisen att man gått in i en annan fas av insatsen.

En gripen – släpptes

Under insatsen grep polisen en person men åklagare beslutade sedan att personen skulle släppas. Huruvida personen fortfarande är misstänkt är oklart.

– Han blev kontrollerad av polispatrull i samband med trafikbrott och då uppstod misstanke, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl.

Polisen vill komma i kontakt med fler vittnen och uppmanar den som har tips att antingen kontakta poliserna på plats i området eller ringa 114 14 alternativt besöka tipsformuläret på polisens hemsida.

Sökandet fortsätter under torsdagen

På torsdagsmorgonen meddelar polisen att ingen person har gripits i ärendet och sökandet fortsätter.

Polisen kommer ge mer information under dagen.

Polis med förstärkningsvapen kunde ses på E4:an under onsdags eftermiddagen. Foto: John Senewiratne/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Mer i ämnet