Idag klipptes bandet Foto: Patrik Widegren

Stridsgrupp Gotland officiellt invigd

Uppdaterad
Publicerad

Vid en ceremoni vid den nya förbandsplatsen på Gotland förklarade försvarsmaktens arméchef på fredagen Stridsgrupp Gotland officiellt för ”fullt operativ”.

– Vi vill på ett tydligt sätt markera att vi passerat en milstolpe, säger Karl Engelbrektson, arméchef i Försvarsmakten.

Stridsgrupp Gotland är nu officiellt fullt operativ Foto: Patrik Widegren

Han var den som, tillsammans med stridsgruppens chef, Stefan Pettersson, klippte ett blågult band som satts upp mellan två stridsfordon.

I sitt tal till de hundratalet soldaterna som var på plats kallade arméchefen den tid där Gotland stått utan permanent försvar för en parantes.

– Nu är vi här med ett krigsförband permanent på ön, säger Karl Engelbrektson.

Karl Engelbrektson, arméchef i Försvarsmakten Foto: Patrik Widegren

Stridsgrupp Gotland

Stridsgrupp Gotland eller 18:e stridsgruppen har varit på plats på ön sedan i somras. Men nu kommer soldaterna att börja använda de tillfälliga lokaler som ställts i ordning i väntan på att den nya garnisonen ska bli klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.