Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk behöver samlas på alla arenor mot kriget”, säger studenten Melinda Kandel som spontant deltog i protesterna utanför Campus Norrköping. Foto: Lena Liljeborg

Studenter och anställda vid Linköpings universitet i protest mot Gazakriget

Uppdaterad
Publicerad

Propalestinska protester från USA fortsätter sprida sig i europeiska städer och svenska lärosäten. En grupp studenter uppmanade under måndagen universitetsstyrelsen på Linköpings universitet att ta ställning i den pågående israelisk-palestinska konflikten.

Gruppen ”LiU for Palestine” är en del av den globala studentrörelsen som försöker få universiteten att svara för sina samarbeten med israeliska universitet, forskningsinstitutioner och företag.

Bland kraven som ställs är vapenvila, uttrycka solidaritet för palestinska folket, stötta palestinska universitet och avsluta samarbeten med israeliska universitet. Demonstranterna vill också att Linköpings universitet slutar samarbeta med vapentillverkaren Saab.

Studentprotester mot Gazakriget

– Det är bra att studenter uppmärksammar situationen för andra studenter i världen och visar sin solidaritet, säger Anders Neergaard, professor vid Institutionen för kultur och samhälle (IKOS), LiU.

Inga avtaI eller samarbeten

– Att göra sin röst hörd och lyfta saker som man tycker är fel, det tycker vi är en del av friheten vi har i universitetsvärlden i Sverige, säger Per-Olof Brehmer, universitetsdirektör vid LiU.

Han berättar att det inte finns några avtal eller samarbeten på universitetsnivå med universitet i Israel. Däremot finns det enskilda forskare som har enskilda projekt.

Hur ser ni på det med tanke på de kraven som ställs?

– Det skulle sända helt fel signal om vi skulle gå in som universitetsledning och avbryta samarbete med enskilda forskare. Men vi ska beakta den svenska lagstiftningen om vad som ska göras och inte göras.

Hör från studenterna och se bilder från demonstrationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet