• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studenter smittade av covid-19 vid privat fest Foto: Linköpings universitetVisa alla (2)
Visa alla (2)

Studenter smittade av covid-19 vid privat fest

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal studenter vid Linköpings universitet har smittats av covid-19 på en privat fest. Det bekräftade på måndagen lärosätet och Region Östergötlands smittskyddsenhet.

Festen hölls vid Tinnerö 19 september och 150 studenter från olika utbildningar var där, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Universitetets krisledning tror också att fler fall kommer att rapporteras.

– Vi fick information dels från enskilda smittade personer och från regionens smittskyddsenhet, säger Joakim Nejdeby, stabschef för Liu:s krisledning, till SVT Nyheter Öst.

Glesat ut i lokalerna

Han betonar att det var en privat fest och att universitet inte var involverat. Nejdeby uppmanar de som har symptom att testa sig och i övrigt hänvisar han till Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande hygien och avstånd.

– De smittade studenterna är ju hemma nu och så vitt vi vet har vi ingen smitta på campus.  Vi har glesat ut i våra lokaler för att studenterna ska kunna hålla avstånd. I nuläget ser vi ingen anledning att ompröva våra beslut, men vi för en dialog med regionen. Liu har hanterat och kommer fortsätta hantera individer som har covid-19 inom vår organisation.

Distans vid Mälardalens högskola

Lärosätet planerar i nuläget inte att vidta några ytterligare åtgärder. En liknande situation har uppstått vid Mälardalens högskola där 64 studenter smittats efter en privat fest. Där har dock högskolan bestämt att de smittade ska studera på distans i 14 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet