Jessika Frisk, vårddirektör och den senaste tidens patientinläggningar i covid-19. Foto: Region Östergötland/Tobias Holmqvist/SVT

Kurvan med covid-19-patienter planar ut – men IVA rustar upp

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste dryga veckan har antalet vårdade på Östergötlands sjukhus legat runt 100 patienter per dygn. Enligt vårddirektör Jessica Frisk kan det innebära att kurvan är på väg till en platå.
– Vi ser sådana tendenser, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Samtidigt som antalet patienter inom slutenvården varit stabilt nu i drygt en vecka ökar antalet patienter som är i behov av intensivvård eller IVA. Sedan helgen har antalet IVA-patienter ökat med 50 procent i Östergötland. 

– Det är förväntat att det släpar efter lite. Det brukar dröja en vecka eller två efter patienten först kommit in på sjukhus som patienten sedan placeras på IVA, säger Jessika Frisk.

Bemannar upp på IVA

Än har inte lika många människor varit i behov av vård för coivd-19 som i våras, men läget inom vården är fortsatt ansträngt. Under torsdagen fattades ett beslut i den lokala sjukvårdsledningen att öka bemanningen på IVA med start imorgon fredag i Norrköping. Det med anledning av det ökade trycket av covid-19 patienter.

– Vi har behövt dra ned på annan vård och tvingas öka antalet iva-platser. Medarbetare har behövt byta plats eller jobba med annat än de brukar. Det är ett otroligt högt tryck. Men samtidigt är inte situationen riktigt lik den i våras, vilket vi är otroligt tacksamma för.

Platåtendensen tros vara ett resultat av de skärpta råden, men samtidigt är det inte läge att slappna av.

– Vi hoppas att det en äkta platå vi ser nu. Det grundar sig på teorier utifrån hur befolkningen beter sig. Skulle folk börja smitta varandra igen så var det här ingen platå, men håller vi oss till restriktionerna och det här verkligen handlar om en platå vore det fantastiskt, säger Jessika Frisk.

Jessika Frisk tror att de skärpta råd och rekommendationer som nu gäller i Östergötland kommer ligga kvar även över jul och nyår.

– Jag har svårt att se att det skulle lättas något nämnvärt med tanke på hur smittspridningen ser ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskare vid MIT har analyserat 70 000 personers hostningar. Foto: Poppe, Cornelius/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet