Theodor Engström hördes idag vid Gotlands tingsrätt. Foto: Teckning: Lars Sander

Terrormisstänkte Engström erkände pyromandåd i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Huvudförhandlingen mot terrorbrottsmisstänkte Theodor Engström fortsatte under tisdagen. Under förhandlingen erkände han bland annat flera pyromandåd i Linköping – som ska ha ägt rum för tio år sedan. 

Under förhandlingen frågade kammaråklagare Henrik Olin om en ”pyromandagbok” som Theodor Engström fört när han under 2012 bodde i Linköping och studerade kurser vid Linköpings universitet.

Enligt en sammanställning Säpo gjort av Theodor Engströms hårddisk har han fört logg över tre brandattentat som ägt rum under hösten 2012. Enligt Säpo beskriver Engström ingående hur attentaten var ett sätt att få utlopp för sin ångest och att han mådde väldigt dåligt, samt kände sig förpassad av samhället.

Knivdådet i Almedalen

Mjärdevi Västergård och klubbhus

Två av tre loggförda bränder är daterade: 2012-09-04 och 2012-09-10. Den fjärde september 2012 brann det i Mjärdevi Västergård, som ligger nära Lambohov och hör till universitetet. Den tionde september 2012 brann ett klubbhus tillhörande Malmens modellflygklubb i Lambohov ned.

”Kände mig psykiskt sjuk”

I anteckningarna i ”pyromandagboken” för Engström ett resonemang om hur han skulle agera om han blev gripen för pyromandåden. Han skrev bland annat att han skulle göra ”inslag av galen natur” för att sikta på att få rättspsykiatrisk vård.

Under tingsrättens förhandling kallade Theodor Engström åklagarens bevisning för ”banal”.

– Om vi ska gå tillbaka till 2012. Jag känner mig psykiskt sjuk då och jag är uppenbarligen det. Jag kände mig väldigt olycklig och övergiven av samhället. Det här kommer i uttryck i aggressioner. Det är då inte konstigt att jag samtidigt tittar vad som händer i en rättsprocess om man är psykiskt sjuk ifall jag då skulle bli tagen för de här pyromandåden, sa han under rättegången.

Under tisdagen förhördes Theodor Engström om sitt motiv bakom mordet i Almedalen. Se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrormisstänkta Theodor Engström på väg in till huvudförhandlingarna. Bild från i tisdags 8 november. Foto: Tim Aro/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet