Theodor Engström, 32, misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT/Expo

Theodor Engström vill byta advokat – nekas

Uppdaterad
Publicerad

Terrorhäktade Theodor Engström är missnöjd med sin advokat Staffan Fredriksson och har begärt att få byta ut honom, men tingsrätten nekar hans begäran.

– Jag har inga problem. Jag har pratat med min klient och vi har rett ut det, säger Staffan Fredriksson.

33-årige Theodor Engström, som har erkänt mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby i början av juli, har begärt att få byta ut sin nuvarande advokat Staffan Fredriksson.

Begäran inkom till Gotlands tingsrätt i förra veckan och i går meddelade den sitt beslut – begäran avslås med motiveringen att ”det som har framkommit utgör inte tillräckliga skäl för byte av offentlig försvarare”.

Knivdådet i Almedalen

I en skrivelse som Staffan Fredriksson har skickat in till tingsrätten framgår att Engström har uttryckt missnöje över hur Fredriksson fört hans talan, särskilt under häktningsförhandlingarna den 20 juli då Engström häktades misstänkt för terroristbrott. Det rapporterar Aftonbladet.

”På grund av detta har det uppstått oenighet mellan mig och min klient om hur hans försvar fortsättningsvis ska utföras, varför det kan uppstå svårigheter för mig att fullgöra mitt uppdrag på ett korrekt sätt ur ett advokatetiskt perspektiv”, skriver Fredriksson till tingsrätten.

”Vi har rett ut det”

Fredriksson vill inte kommentera ”oenigheten” närmare men konstaterar att det inte är ovanligt att brottsmisstänkta vill byta advokat i allvarligare mål likt detta. Han kommer att fortsätta vara Engströms försvarare och ser inga problem att samarbeta med sin klient framledes.

– Jag har inga problem. Jag har pratat med min klient och vi har rett ut det, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet