Foto: AB Göta kanalbolag

Tidigare öppning av Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

Jordskredet vid Göta kanal väster om Söderköping beräknades försena kanalöppningen med minst två veckor. Men det blir istället en försening på fyra dagar, meddelade kanalbolaget idag.

Anledningen är att återställandet efter jordskredet, som hade en yta på cirka 30 gånger 50 meter, gått bättre än väntat.

Det är en omfattande säkerhetspålning som genomförts för att stadga upp området och kanalkanten nedanför slussen Duvkullen Nedre.

– För att eliminera framtida ras är nu säkerhetspålningen klar, bestående av en 50 meter lång vägg av 200 granstolpar som är mellan 15-20 meter långa. Nu kommer vi även att göra en pallisad av träpålar i kanalkanten innan marken kan återställas. Därefter kan vi börja påfyllnaden av vatten på sträckan, säger Anders Donlau, vd Göta kanalbolag, i en kommentar.

Den 9 maj öppnas sträckan Mem-Norsholm. Övriga delar av kanalen öppnas som planerat den 5 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.