Foto: TT

Torsken svårast i Östersjöförhandling

Publicerad

Torskfisket minskas, men inte som forskarna önskat.
EU-förhandlingarna om fisket i Östersjön gav som vanligt en kompromiss.

Det tog ett dygn för EU-ländernas fiskeministrar att förhandla fram hur mycket fisk som får fångas i Östersjön under nästa år.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) beskrivning av resultatet är:

-En fullt godtagbar kompromiss.

Tufft om torsken

Framför allt var det torsken som stöttes och blöttes. Slutresultatet blev ett oförändrat fiske väster om Bornholm, och en minskning med åtta procent i östra Östersjön. Förslaget från EU-kommissionen, som baseras på råd från forskare, var att det östra torskfisket skulle minskas med 28 procent.

Ål på bordet igen

EU-kommissionens förslag om ett totalförbud för ålfiske gick som väntat inte igenom. Man ska dock prata vidare om ålen.

-Vi är väldigt tydliga med att vi hade velat se något annat: ett förbud. Men nu kommer den här frågan upp i december och det finns en gemensam skrivelse från samtliga länder om att man vill ha en diskussion, säger Sven-Erik Bucht.

Upp och ner för sill

De största förändringarna i EU-ministrarnas beslut gäller sillfisket, som är mycket större än torskfisket räknat i ton och även mer ekonomiskt betydelsefullt. Nu tillåts sillfisket i centrala Östersjön öka med 20 procent, medan det minskas i andra delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer