Foto: Christian Nordén

Traumavården stärks med ökat samarbete

Publicerad

Nu stärks traumavården på Universitetssjukhuset i Linköping.

US har som uppdrag att stötta både länet och den sydöstra sjukvårdsregionens sjukhus vid särskilt komplexa olycksfall med avancerad traumavård. Just traumavård involverar ofta många olika kliniker och syftet med Traunacentrum US är att hålla ihop traumavården över klinikgränserna.

– Nya studier indikerar att en centraliserad traumavård kan rädda liv, säger Per Loftås, överläkare på kirurgkliniken i ett pressmeddelande.

Linköping

Sedan september finns det en traumabakjour som ska vara kontaktväg för de andra sjukhusen. Det oavsett patientens skador.

– Ett sjukhus som kontaktar US om en traumapatient ska bara behöva ringa ett nummer. Sedan ska vi som är inblandade – akuten, IVA, kirurgen, ortopeden eller neurokirurgen – samarbeta och prata ihop oss. Vi ringer mellan klinikerna och löser alla frågor, säger Per Loftås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet