Två häktade efter Trojan Shield-insats i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten slog igår ned som en bomb – genom en FBI-kontrollerad krypteringstjänst kunde 70 misstänkta  gripas för organiserad brottslighet under måndagen i Sverige. Två personer har nu häktats vid Linköpings tingsrätt efter insatsen i måndags.

FBI utvecklade själva den krypterade tjänsten ”Anom” som sedan spreds till kriminella nätverk. Tack vare operationen, som fick namnet, ”Trojan Shield” har runt 800 personer gripits världen över de senaste dagarna.

I måndags förmiddag inträffade tillslag i Linköping på centrala adresser med kopplingar till operationen. Tre personer är nu anhållna i ärendet, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Operation ”Trojan Shield”

Två häktades

Under tisdagen häktades en man i 50-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott. Mannen har inte tidigare dömts för brott som kan kan kopplas till organiserad brottslighet. En kvinna i i 30-årsåldern som tidigare är ostraffad häktades också på samma grund.

Ytterligare en person är misstänkt i ärendet, men vem det är omfattas i nuläget av sekretess vid domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet