Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Aldén, säkerhetschef på Stångåstaden, berätta varför de nu ser över sina rutiner när det finns en hotbild mot någon av deras hyresgäster. Foto: Martin Klevelid/SVT

Trolig måltavla för bombdåd i Linköping hade flyttat – stod ändå kvar på adressen

Uppdaterad
Publicerad

Sprängladdningen som detonerade i Linköping tros ha varit riktad mot en familj med koppling till den nationella gängkonflikten. Men trots att familjen flyttat flera månader tidigare stod en anhörig fortfarande skriven på adressen.

Nu ska fastighetsbolaget, kommun och polis se över sina rutiner.

I oktober förra året satte polisen upp kameror på en innergård i stadsdelen Johannelund i Linköping. Anledningen var att det fanns en hotbild mot en familj som bodde på adressen och som hade koppling till den pågående nationella gängkonflikten.

Men enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst flyttade familjen ut redan i samband med att kamerorna sattes upp.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

”Uttryckte vår oro”

Samtidigt hörde flera av grannarna i huset av sig till fastighetsägaren Stångåstaden och berättade att ingen fanns kvar i den aktuella lägenheten, och ville med tanke på hotbilden därför att namnet på dörren skulle tas bort.

– Vi ringde till polisen och Stångåstaden och uttryckte vår oro, berättar Amanda som bodde på fjärde våningen.

Trots att Polisen bevakat adressen sedan dess så detonerade en sprängladdning i trapphuset i förrförra veckan och en person greps i samband med händelsen. Trapphuset förstördes och hyresgäster i nio lägenheter fick evakueras. Det finns ännu ingen prognos för när de kan återvända till sina hem.

Rutiner ses över

Efter att SVT Nyheter Öst ställt frågor om varför namnet stod kvar i trapphuset, trots att de inte bodde där, så har nu fastighetsägaren Stångåstaden, tillsammans med polisen och Linköpings kommun, börjat se över sina rutiner.

I videon ovan berättar Stångåstadens säkerhetschef om varför de inte tog bort namnet från adressen.

Folkbokföring

Att uppsåtligen inte anmäla flytt till Skatteverket är olagligt.

Vem som helst har möjlighet att höra av sig till Skatteverket om man misstänker att någon står skriven på en adress men inte bor där.

Myndigheter har underrättelseskyldighet att anmäla misstänkt folkbokföringsfel till Skatteverket.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

Mer i ämnet