Två av de uteslutna SD-politikerna lämnar sina poster

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att fyra Sverigedemokrater i Norrköping utesluts ur partiet. Skälen varierar: I fallet med gruppledaren Darko Mamkovic handlar det om misstankar angående bruk av droger. Två av politikerna säger att de kommer avgå från de uppdrag de haft inom Norrköpings kommun. En stannar dock som politisk vilde.

– Ja, jag kommer att lämna alla poster jag innehar. Väljarna har i första hand röstat på partiet, så jag anser att systemet med vildar som sitter kvar på ett partis mandat är fel. Undantaget är om någon som inte stod på valbar plats kryssat sig upp på listan, givetvis, säger Matthias Olofsson till SVT Nyheter Öst.

Även Nina Olofsson har avsagt sin plats i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Norrköping

Politisk vilde

Däremot sa igår Issa Issa till SVT Nyheter Öst att han bytt parti till Alternativ för Sverige och enligt uppgifter i Norrköpings tidningar sitter han kvar som politisk vilde. Han är ersättare i kommunfullmäktige och socialnämnden samt ledamot i vård- och omsorgsnämnden. Issa är dessutom nämndeman och ledamot i Hyresbostäders styrelse.

Igår sa han så här till SVT Nyheter Öst:

– Jag är jätteglad att jag blivit utesluten, jag ville att processen skulle sluta så. Jag delar inte partiets värderingar längre.

Partiets vice ordförande i Norrköping, Benny Sellborn, säger att han ska kontakta de uteslutna medlemmarna och be dem lämna sina politiska uppdrag. Varken han eller SVT har lyckats nå Darko Mamkovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet