I klippet kan du se tvättstugan som har renoverats för över 2 miljoner kronor. Ett bedrägeri, menar experten Anders Björkenheim. Foto: SVT

Tydligt bedrägeri – det menar expert om hotellhärvan i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonbelopp betalades för renoveringar som aldrig gjordes. Målvakter fick ta över bolag som sedan sattes i konkurs. Härvan med hotellet i Linköping som skulle bli bostadsrätter är ett tydligt tecken på bedrägeri menar en expert.

SVT har tidigare berättat om att det såldes bostadsrätter för miljonbelopp i det anrika gamla hotellet Du Nord i Linköping. Men det var inga bostadsrätter eftersom köparna av hotellet och de som bildade den första bostadsrättsföreningen inte hade bygglov. Det innebär att ingen får bo där permanent.

– Det här är en härva som aldrig skulle ha kommit upp till ytan. Jag tror inte att det var avsikten från början att det här inte skulle ha något bygglov, utan det rullade bara på. De eventuella ekonomiska oegentligheterna som skett skulle heller aldrig ha ha kommit upp till ytan. Det skulle ha dolts djupt, djupt nere i bokföringen, säger Anders Björkenheim, som är expert på att förebygga bedrägerier.

Hotel du Nord i Linköping

Renoveringar som aldrig skett

Fallet med hotellet och bostadsrätterna ligger nu hos åklagare vid Ekobrottsmyndigheten och härvan handlar om misstänkt bedrägeri. Det menar i alla fall en expert på området som tittat på fallet åt SVT. Bland annat handlar det om miljonbelopp som skulle ha gått till renoveringar, men som inte har blivit gjorda.

– Man har sålt ett ställe där man inte får bo, som en bostad. Innan de såldes bakade man in en massa kostnader för renoveringar som aldrig har skett, säger experten på bedrägerier Anders Björkenheim.

Se klippet ovan från tvättstugan som renoverats för över 2 miljoner kronor

– Det är extremt dyra renoveringar och vi har också haft en byggkonsult här och tittat. Konsulten har mer eller mindre dömt ut både fuktsäkerhet och utförandet, säger den nuvarande ordföranden i bostadsrättsföreningen Michael Malmgren.

Bild från tvättstugan som ska ha renoverats för över 2 miljoner kronor. Foto: SVT

– Jag ser det bara som ett sätt att få ut pengar ur bolaget och skicka notan vidare till bostadsrättsföreningen. Om man tittar på personerna bakom, så är det personer som inte alls varit främmande för att använda sig av olika typer av målvaktsupplägg, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim.

Målvakter satta som ägare

När det gäller bostadsbolaget som köpte hotellet och byggfirman som säger sig ha renoverat, menar experten att det handlar om just utblottade personer, så kallade målvakter, som satts som ägare av bolagen.

– Man tittar på att man använt målvakter, typiska A-lagare, tittar på fakturorna från byggbolag som strax därefter gått i konkurs med mera. Målvakterna har dock en enormt stor företagsekonomisk historia, de har suttit i många bolagsstyrelser, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim.

Liknar den största bostadsrättshärvan

Experten på bedrägerier menar att det finns gott hopp om att polis och åklagare kan föra ärendet till åtal och fällande dom. Han hänvisar då till den största skandalen någonsin när det gäller bedrägerier med bostadsrätter, nämligen den i bostadsrättsföreningen Ida i Malmö förra året.

– Det är ett parallellfall även om det var så oerhört mycket större. Där såg vi hur det lyftes ut ännu större belopp, över 200 miljoner kronor, på icke existerande renoveringar. Det som är intressant är den energi som polis och ekobrottsmyndigheten lade på att lösa detta. Det bådar gott för vår förening i Linköping, säger Anders Björkenheim, expert på att förebygga bedrägerier.

Hänvisar till advokat

SVT har upprepade gånger sökt de som ombildade hotellet till bostadsrättförening, men har bara blivit hänvisade till deras advokat. Han tillbakavisar att det skulle röra sig om ett bedrägeri i hotellhärvan. Hör intervjun med honom här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotel du Nord i Linköping

Mer i ämnet