IVA–undersköterskan: ”Vi har gjort det här förut och kan göra det igen”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter i behov av intensivvård ökar i Östergötland. Samtidigt är situationen lugnare nu än den var i våras. Det säger undersköterskan Elisabeth Hegyes, som arbetar på IVA på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Vi har en rutin nu och det känns bra. Men att jobba med covidpatienter är tungt, och det är tungt att vara i en covidsal på ett pass, säger hon. 

Enligt den senaste rapporten om covid-19 från Region Östergötland vårdas just nu 20 patienter inom intensivvården på länets sjukhus och enligt smittskyddsläkare är det troligt att det kommer att öka ytterligare, med tanke på att smittan fortsätter spridas i samhället och många är i behov av slutenvård.

Elisabeth Hegyes är undersköterska på intensvivårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset. Det har hon varit i tre år nu. Hon menar att situationen trots allt är hanterbar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Om man skulle ta tempen på personalen skulle jag säga att vi hanterar det väldigt bra. Jag tycker också ledningen gör allt den kan med att se till att vi är personal på golvet, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Bättre än i våras

Hon tycker att situationen är mycket bättre nu, om man jämför med hur det var i våras.

– Vi är mer förberedda och personalen som lånats in till IVA har arbetat med oss innan och vet lite mer vad de möter. Sedan har vi lärt oss olika knep för att det ska bli enklare för oss med patienterna. Vi hinner jobba in oss lite, innan det blir för mycket, säger Elisabeth Hegyes.

Samtidigt finns en rädsla för att smittan ska öka ännu mer.

– Vi är rädda att folk inte kommer vara lika restriktiva vid jul och nyår och att det kommer leda till fler smittade. Det kan leda till att vi måste trappa upp igen. Blir man sjuk i covid kan det bli en väldigt lång vårdtid, säger Elisabeth Hegyes.

Se henne berätta mer om hur det är att arbeta på IVA under den andra coronavågen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet