Uteserveringar får öppna rekordtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre besöker krogar, caféer och restauranger när myndigheter uppmanar oss att undvika stora folksamlingar. Därför ordnar nu politiker i Linköping så att uteserveringarna i staden ska få öppna snart, en månad tidigare än normalt.

Redan till nästa helg räknar kommunalrådet Muharrem Demirok (C) att de första uteserveringarna ska kunna öppna. 

– Det är en ganska stor apparat att ordna men med det här fina vädret borde Linköpingsborna kunna sitta ute och äta snart.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Han berättar att det finns de som tycker att de är onödigt att man på det här sättet hjälper branschen, men förklarar att när de lokala restaurangerna och caféerna går så dåligt som de gör nu så kan de snart inte betala sina hyror, samtidigt som deras lokala underleverantörer drabbas lika hårt i led efter led.

– Vi måste skapa andrum för de näringar som blöder och vi vill ju se till så att det finns någonting att komma tillbaka till när coronahistorien är över, att inte alla då har fått lägga ner verksamheten.

Han poängterar att man självklart kommer att följa Folkhälsomyndighetens råd framöver, men säger också att det ur smittsynpunkt är bättre att sitta ute och äta i friska luften än inne i lokal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet