• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
V anmäler Shekarabi (S) till KU Foto: TT

V anmäler Shekarabi till KU

Uppdaterad
Publicerad

Funktionsnedsattas svårigheter att få rätt ersättning gör nu att Vänsterpartiet väljer att KU-anmäla socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

SVT Nyheter Öst har i ett antal reportage skildrat hur unga funktionsnedsatta hamnat mellan stolarna och fått vända sig till socialtjänsten.

– Så länge som regeringen inte är tillräckligt tydlig i sin styrning och vi inte gör en del lagförändringar så kommer människor fortsätta att drabbas, säger Ida Gabrielsson (V), ledamot i Socialförsäkringsutskottet. 

Unga funktionsnedsatta har i många fall fått sin tidigare aktivitetsersättning indragen, något som vi rapporterat om tidigare. Försäkringskassan har hävdat att de ska söka sig till Arbetsförmedlingen, medan Arbetsförmedlingen menat att de inte kan ta ett vanligt jobb.

Tvingats till socialen

Följden har blivit att de hamnat mellan stolarna och varken fått ersättning från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan, utan tvingats söka hjälp från socialtjänsten. 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har varit kritisk mot hur de funktionsnedsatta drabbats, men Vänsterpartiet menar att ett stort ansvar ligger på den ministern själv. Därför lämnade de igår eftermiddag in en anmälan mot honom till Konstitutionsutskottet, KU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet